Blogs

Bloggen doen we niet alleen voor de lol maar ook omdat het een educatieve impact heeft.

09 december 2020

Leve je lijf!

Een jaar geleden
Er is veel te doen om ons lijf en hoe wij ons ertoe verhouden. De gezondheidscheck, misschien ben jij je er al niet meer bewust van, maar hoe vaak denk je bij een kriebel, een kuch, een pijntje hier of daar niet ‘zou ik dan toch?..” Of als je een nies- of hoestbui voelt aankomen, terwijl je je in een openbare ruimte bevindt, al eens geprobeerd deze in te houden omdat anderen dan wel eens zouden kunnen denken dat… Ik wel.
Ik nies netjes in mijn elleboog en wil er niet over nadenken welke virussen ik daar nu allemaal opberg. Ik bedenk mijn halve gezicht achter een mondkapje en ben mij in sociaal contact steeds bewust of mijn lijf zich nog wel op 1,5 meter van de ander bevindt. Mijn lijf reageert op de grenzen die voor haar bepaald worden. Ik berg een stukje van mijzelf op achter afstand houden en het mondkapje. Het leven wordt er een stuk minder spontaan door.
Ervaar jij in sociaal contact nog ruimte om te bewegen? Durf je nog spontaan op de ander af te stappen? Spring je nog wel in de lucht van vreugde? Hoeveel ruimte geef jij je lichaam zelf om de taal te spreken die het gewend is? Wanneer heb jij voor het laatst gezwaaid en de ruimte benut om je woorden kracht bij te zetten? Ik merk op dat ik op veel vlakken bewegingsvrijheid heb ingeleverd, op mijn hoede om de grenzen ten opzichte van de ander niet te overschrijden.
Daarom: Geef jezelf de opdracht om de controle los te laten en de ruimte om je heen in te nemen. Spring, juich, dans en breng jezelf in beweging. Je hebt de ruimte wel, zo druk is het niet op straat. Maar natuurlijk mag het ook gewoon in je huis of de achtertuin.
Je kunt ervoor kiezen om te je handen, gezicht, heupen, ruggengraat en voeten, ja, je hele lijf te gebruiken om dat wat je zegt te ondersteunen.
In beweging komen laat je dieper ademhalen,  ademen is leven, geef dus leven aan de boodschap die je te vertellen hebt.
Daarmee zijn de maatregelen niet weg, gaat het mondkapje nog steeds op en nies ik nog dagelijks in mijn elleboog, maar in het besef dat ik leef, en de vrijheid heb om te bewegen in de ruimte die er altijd is en nooit veranderen zal. Dus spring eens in de lucht om letterlijk en figuurlijk jouw communicatie meer kracht te geven. Ik daag je uit!
Rianne van Leeuwen
Medewerker PR
Ongezegd gesproken
Zoek met ons mee naar nieuwe manieren om je lijf te laten spreken.
Binnenkort komen er korte filmpjes op onze site. En natuurlijk leren we je graag alles over non-verbaal communiceren in onze basistraining in februari.